Logo
Posted: 10 september 2024 By: Steven Schooneveld

Rob betaalde onterecht honderdduizenden euro’s voor gezonde lunch op werk: ‘Ik ga alles terugvragen’

Directeur Rob Baan en medewerkers die genieten van een gezonde lunch bij Koppert Cress.
© Nico Schouten / Marissa de Groot

Om zijn medewerkers dagelijks een gezonde lunch te geven moest Rob Baan honderdduizenden euro’s aan de Staat betalen. Volgens de Belastingdienst valt het middageten namelijk onder verkapt loon. Nu krijgt de werkgever zijn gelijk en kan hij zijn medewerkers van een belastingvrije lunch voorzien. Dit is het verhaal van zijn jarenlange strijd. ,,Baanbrekend voor werkgevers en werknemers in Nederland.”

De grote grijns gaat voorlopig niet meer van zijn gezicht af. ,,Ik ben euforisch met deze uitspraak”, jubelt Rob Baan, directeur van kiemgroentenkwekerij Koppert Cress uit het Westlandse Monster. ,,Gezond verstand blijkt doorslaggevend: een gezonde lunch. Baanbrekend voor werkgevers en werknemers in Nederland.” Bij de rechtbank en het gerechtshof kreeg hij nul op het rekest, maar de ondernemer in de glastuinbouw hield vol. Bijna tien jaar lang.

Gedreven door de missie om alle medewerkers gezond hun pensioen te laten halen, heeft Koppert Cress gezonde voeding geïntegreerd in haar Arbobeleid. In het bedrijfsrestaurant Rob & Bob, een samenwerking tussen Rob Baan zelf en Bob Hutten (Hutten Catering) worden geen ongezonde opties aangeboden, maar juist gezonde maaltijden. Als onderdeel van het Arbobeleid werden medewerkerslunches gratis aangeboden om de overgang van frisdrank naar fruitwater en van frituur naar groenterijke maaltijden te vergemakkelijken.

Gratis maaltijd werd duur betaald

De gratis maaltijd werd echter duur betaald. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof twee jaar geleden dat de eigenaar van Koppert Cress hiermee verkapt loon betaalt. Dat is voor Baan flink in de papieren gelopen. Inmiddels gaat het volgens de ondernemer over tonnen aan belasting.

De hele zaak met de belastingdienst begon voor Koppert Cress in 2015. Toen werd in overleg met de Ondernemingsraad (OR), de bedrijfsarts en de Arbodienst een beleidsplan ontwikkeld om de medewerkers gezonder te maken en te houden. Er werd een abonnement van de sportschool aangeboden en er was een een bedrijfsdiëtiste actief, maar dat bleek nog niet voldoende.

Rob Baan, directeur van Koppert Cress, culinaire cresskwekerij.
© Nico Schouten

Het idee van een gezonde lunch binnen het Arboplan kwam op tafel, maar de werkkostenregeling (WKR) stond een gratis lunch niet toe, zelfs niet als dit in overeenstemming was met Sociale Zaken en de Arbodienst. Dit leidde tot een juridische strijd met de Belastingdienst, die nu dus met de goedkeuring van de Hoge Raad tot een positieve uitkomst voor Koppert Cress en Rob Baan heeft geleid.

,,Ik heb nu een grote grijns op mijn gezicht en die gaat er voorlopig niet meer vanaf”, zei Rob Baan vrijdagmiddag, net na de uitspraak van de Hoge Raad. ,,We hebben twee keer een rechtszaak verloren, maar ik dacht bij mezelf: ‘ik ben toch niet gek?’. De overheid wil dat we gezonder worden. De zorgkosten rijzen de pan uit en dan gaan we de voedingsindustrie in het zadel helpen met goedkope troep. Dat kan toch niet?”

De lunch is bij uitstek een moment om een gezonde maaltijd te nuttigen, met veel groente, stelt Baan. ,,’s Avonds hebben we daar vaak geen tijd voor, de kinderen moeten naar voetbal of naar hockey, noem maar op. Bij de lunch hebben we de meeste tijd om groente te eten. En we móeten meer groente eten met z’n allen, want we hebben nota bene als tuinbouwland de laagste groenteconsumptie. Wij hebben een broodcultuur. Dat vult wel, maar voedt niet.”

Met deze uitspraak van de Hoge Raad kan dat nu allemaal anders worden, weet Baan. ,,Cateraars zeggen tegen mij dat ze deze zaak al veel eerder hadden moeten beginnen. En dit is ook voor de tuinbouw heel goed nieuws. We gaan eindelijk meer van onze eigen producten eten en worden gezonder. En ik denk groot: dit gaat zelfs op Europees niveau gevolgen hebben.”

En al het geld van de gezonde lunches dat naar de Belastingdienst is gegaan? ,,Ik heb tonnen afgedragen aan de Belastingdienst en dat ga ik nu allemaal terugvragen. Met rente. Maar daar gaat het niet om. Het ging om het principe. We willen het gewoon goed doen voor onze mensen.”

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/rob-betaalde-onterecht-honderdduizenden-euro-s-voor-gezonde-lunch-op-werk-ik-ga-alles-terugvragen~ab9e0518/